Stages in binnen en buitenland

Malaika for woman and children vzw

In Kampala hebben we een naaiatelier waar we kwetsbare vrouwen leren naaien.

Omdat we hen, na hun opleiding graag aan het werk willen helpen en er vanuit het veld vraag was naar een oplossing voor het menstruatie armoede probleem, ontwikkelden we de Laiki pads, een herbruikbaar maandverband. Door de nodige fondsen op te halen en een lokale afzetmarkt te zoeken, hopen we hen zo aan regelmatig werk te helpen zodat ze iets kunnen verdienen voor hun gezin. 

Verder verdelen we, indien er fondsen zijn, waterfilters aan kwetsbare scholen en organiseert onze verpleegster infosessies rond familieplanning en voorbehoedsmiddelen.

 

Voor deze projecten zijn we op zoek naar enthousiaste stagairs die met hun frisse blik onze horizon kunnen verbreden en ons project kunnen laten groeien. Zowel hier in Vlaanderen als in Uganda.

We denken dan aan studenten Textiel, zorg, marketing, sales, sociale media ... enz.

Ben je enthousiast om onze projecten te leren kennen en er mee je schouders onder te zetten,  neem dan gerust contact met ons op via de contact pagina.


Ons Naaiatelier

Ontdek samen met  onze naaileerkracht waar de interesses liggen van de studentes en daag ze uit om hun grenzen te verleggen.  Onderzoek met hen de markt en kijk welke producten die ze kunnen maken, verkoopbaar zijn, leer hen de kostprijs berekenen en de winst. Het is uiteindelijk de bedoeling dat ze de opgedane kennis nadien kunnen gebruiken om iets bij te verdienen voor hun gezin. 

Buitenlandse stage voor  studenten mode, marketing, ... enz.

Ons Laikipads Project

Het Laiki pads project, is het éérste project dat op vraag van scholen ontworpen werd als antwoord op de menstruatiearmoede. Onze herbruikbare maandverbanden, bestaan uit technisch materiaal dat lokaal moeilijk verkrijgbaar is en duur is. Daarom nemen we nog steeds stoffen mee vanuit België. De uitdaging hier is alle stoffen lokaal te kunnen aankopen om zo een betaalbaar product te maken dat geschonken kan worden aan scholen en verkocht kan worden aan andere hulporganisaties.

Buitenlandse stage voor  studenten mode, economie, sales, marketing, ... enz.

Binnenlandse stage zijn ook mogelijk voor dit project..

Eén van de uitdagingen in België is het sensibiliseren en verzamelen van de nodige fondsen.

Zodat we in Oeganda Laiki Pads kunnen maken en de naaisters een loon kunnen betalen.

Studenten die in België een stage willen lopen kunnen zich ook hier voor dit project inzetten.

Er bestaat ook hier menstruatiearmoede die kan bestudeerd worden en mogelijk met Laiki Pads kan opgelost worden.

Ons familieplanning project

Met het familieplanning project, organiseert onze verpleegster, voor kwetsbare gezinnen en gemeenschappen, familieplanning sessies en voorlichting sessies.

Dit jaar willen we een stapje verder gaan en kwetsbare schoolmeisjes de mogelijkheid geven een implanteerbaar voorbehoedsmiddel aan te schaffen dat hen 3-5 jaar beschermt tegen een ongewenste zwangerschap. 

Buitenlandse stage voor  studenten verpleegkunde die mee op zoek willen gaan naar de noden van de kwetsbare vrouwen en samen met ons team oplossingen willen onderzoeken.

Ons drinkwater project

Met dit waterproject zorgen we er voor dat scholen en gezinnen in achtergestelde gebieden, toegang krijgen tot drinkbaar water door ze een ceramische waterfilter te schenken.

Onze grootste uitdaging ligt hier in het verzamelen van de nodige fondsen in België.

Studenten die in België een stage willen lopen kunnen zich ook hier voor ons project inzetten.

Dit kan  bvb door een presentatie en/of lespakket rond "de nood aan drinkbaar water in Oeganda" te ontwikkelen voor lagere en middelbare scholen en bedrijven, in de scholen en bedrijven ons project voor te voorstellen en ze te motiveren en/of helpen een fundraising op te zetten t.v.v dit project. 

Voor studenten die een binnenlandse stage zoeken.


Waar zitten we ergens in Kampala?

Het rechtse huisje onderaan is STEPP Residence. (Zimwe Road - Muyenga – Bukasa - Kampala, Uganda  +256 783 657 011 - pius@einsteinrising.org  |  Pius@steppresidences.com)

Het huisje links onderaan is Eistein Rising (Tank Hill By-Pass, Lugwana Kaggwa Close, Kampala, Oeganda  +256 39 3241411)

 

Verder vind je op de kaart de locaties van het o.a Belgisch café, Le Chateaux (voor wie nood heeft aan een duur Belgisch biertje, je kan er ook lekker eten), Pizza hut, Mcdonalds & KFC.

 

Wij houden het meestal bij een Nile, lokaal biertje of een Waragi Gin en lusten de lokale keuken wel. Een Rolex,  stoofpotje van kip, lam of geit of Tilapia en Victoriabaars uit het Victoria meer. Zelf koken kan ook, er is een keuken aanwezig en groenten kan je daar overal op straat in groenten stalletjes kopen.

Wil je niet koken en s'avonds niet meer buiten, dan bel je een bevriende Boda die je bestelling aan huis brengt.

Hou je van goed brood (zie winkeltasjes op de kaart), dan moet je bij één van de BBrood vestigingen zijn. In de supermarkt vind je alleen zeer luchtig fabrieksbrood.

Broodbeleg (vlees en kaas) is er te vinden maar duur, neem dus gerust, iets dat niet snel slecht wordt mee huis.  

De afstanden zijn niet zo groot en alles is bereikbaar met de Boda of met Uber.

Kraantjes water is niet drinkbaar. Water drink je daar enkel uit flessen, tap je uit een Purifaaya filter of gebruik je gekookt. 


Hoe ziet je verblijf bij STEPP residence er uit ?

We werken in Uganda samen met STEPP regidences een partner van Einstein Rising, onze partner in Uganda.

Hier huren wij zelf ook een kamer wanneer we enkele maanden in Kampala verblijven om ons project op te volgen. 

Waar vind je de juiste info en op welke kosten moet ik rekenen ?

 • Visum
 • Info Oeganda van Tropisch instituut Antwerpen 
 • Info Oeganda van Ministerie van Buitenlandse zaken
 • Info Oeganda van Ambassade van Oeganda
 • Info Mobile data tarieven en de mogelijkheden vind je hier.
 • Vlucht Brussel-Entebbe (500-750€ afhankelijk van het aantal tussenstops en de bagage die je meeneemt)
 • Vervoer Luchthaven-TIPP Residence (wordt geregeld door STEP +/- 25 € enkel)
 • Verblijf in TIPP residences (+/- 10€ per dag p/p op tweepersoonskamer)
 • Eten en drinken is veel goedkoper dan thuis, keuken is voorzien en er zijn supermarktjes in de buurt, in Kampala stad is er zelfs een Carrefour. Een overzicht van de prijzen vind je hier.
 • Telefoon & Internet, reis je met meerdere personen, zorg dan voor een MIFI box met een lokale SIM kaart, dan kunnen jullie overal op het internet (heb je bvb nodig om een Uber te bestellen) en kan je betaalbaar bellen via whatsapp. In STEP home is er internet aanwezig. Wil je ook facebook gebruiken, zorg dan dat er een VPN op je gsm of pc staat. Facebook wordt soms geblokt in Oeganda. 
 • Voor veilig en betaalbaar vervoer gebruik je daar best Uber.
 • Geld, de Oegandese schilling afgekort UGX, 1 euro is +/- 4000 Ugx en die haal je met je bankkaart daar gewoon uit de muur (vergeet niet op voorhand je bankkaart open te stellen voor gebruik buiten Europa)
 • Verzekering, een goede reisverzekering is altijd een aanrader.

 

Onze partner Einstein Rising 

Einstein Rising, een sociale ondernemer neemt Oegandese bedrijven onder zijn vleugels en zoekt via Ondernemers voor Ondernemers groeikapitaal voor deze bedrijven. Samen met Malaika4wc vzw startten ze enkele jaren geleden Skills4change, een opleiding & tewerkstelling project voor kwetsbare vrouwen in Kampala.

Via hun STEP programma kunnen studenten stages lopen bij één van de bedrijven die zij ondersteunen of bij hun eigen Skills4Change programma. Meer vind je op deze website : https://steppresidences.com 

Lopende stages en/of vrijwilligers werk 2024

Welcome, @Renee Vergauwen, Politic & social science KU Leuven, as a volunteer to our #Skills4Change project! We are thrilled to have you on board, partnering with Malaika4wc VZW, to make a positive impact on marginalized women in the suburbs of Kampala.

Together, we will empower and uplift these women through valuable skills development.

#VolunteerOpportunity #EmpoweringWomen #CommunityDevelopment

“Since I was little, I’ve always wanted to make a positive impact and participate in a volunteering project. And now, thanks to Einstein Rising in Uganda, that dream has come true!”

to discover the life-changing journey of Victoria and other three Belgian students who embarked on an #internship adventure through our STEP-Program.

#STEPProgram #InternshipOfImpact #CommunitySupport #DreamsComeTrue #InterContinentalExchange

Kicking off the week by welcoming @niels.verween to our STEP-Program! Niels, a Masters student from Ghent University in Europe, brings his expertise in Economics to explore the fascinating thesis project “Leveraging Social Capital through Family Networks in Ugandan Entrepreneurship.”

Excitingly, Niels began his journey with a tour at our esteemed alumnus enterprise, Zetu Africa

Together, we’re dedicated to unraveling the power of social capital in Ugandan entrepreneurship. Stay tuned for updates on this exciting research endeavor!

#STEPProgram #ResearchProject #SocialCapital #Entrepreneurship #ZetuAfrica #EntrepreneurshipEcosystem

Afgelopen binnenlandse stage 2023 

Mara Heylen, Dani Reymen, Nur Simsek en Marieke Cools, studentes van de Thomas More hoge school in Geel,  versterkten in 2023 enkele maanden ons team. Ze gingen op zoek naar een betere en modernere manier om ons verhaal te vertellen, ontwikkelden samen met ons deze website, werkten mee aan de template van onze nieuwsbrief, maakten een basis presentatie voor scholen en bedrijven, gingen op zoek naar technische stoffen en legde de nodige contacten met de stofleveranciers.

 

Bedankt, door jullie inbreng had ons klein team een groter klankbord en waren we in staat ons verhaal op een frissere manier over te brengen naar de wereld.

Voor ons project & deze stages werken we samen met :