Skills4Change

De juiste keuze maken kan een leven veranderen!

In het hart van de sloppenwijken van Oeganda strijden vrouwen dagelijks tegen enorme uitdagingen. Hier komt "Skills4Change" in actie! Marijke Roels richtte een naaiatelier op om deze vrouwen te ondersteunen en hen nieuwe vaardigheden te leren.

In samenwerking met Einstein Rising & Ondernemers voor Ondernemers leidden we al een eerste groep vrouwen op en begonnen we met de strijd tegen menstruatiearmoede. Door herbruikbare luierbroekjes en maandverbanden te produceren, bieden we vrouwen de kans om een waardig inkomen te genereren en dragen we bij aan de strijd tegen menstruatiearmoede. 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Oost-Vlaanderen en onze donateurs.

"I am so grateful to Malaika for allowing me to take this 6 month training. Through this I discovered skills that I apparently possessed but did not know until now. I gained more confidence in myself, bought myself a sewing machine and was able to open a small store where I sew and sell things I made myself."

Maria

Leerling eerste groep 2022

 

"Voor mij is het een plezier om te werken met Marijke Roels. Ze zet zich in Oeganda in, om o.a. werk te geven aan de plaatselijke bevolking! Niets maar dan ook niets is beter dan de mensen die het moeilijk hebben werk te geven! Op deze manier, kunnen ze met respect voor zichzelf, geld verdienen en hun gezin te eten geven."

Griet Verachtert

HelpingNet

Meer info over dit project

De uitdaging voor vrouwen in de sloppenwijken van Oeganda

Het leven in de sloppenwijken van Oeganda is voor vrouwen bijzonder zwaar. Ze hebben beperkte toegang tot werkgelegenheid en leven in armoede. Hierdoor hebben ze vaak onvoldoende inkomen om zichzelf en hun gezin te onderhouden. Sommige van hen zijn moeders van kinderen met een beperking, wat hun dagelijks leven nog moeilijker maakt. 

 

Marijke's passie voor handwerk en zelfredzaamheid

Marijke's passie voor handwerk inspireerde  haar om een naaiatelier op te richten voor deze vrouwen. Het is voor haar de perfecte manier om deze vrouwen te helpen op hun weg naar een beter leven en zelfredzaamheid. Marijke wordt intens gelukkig als ze de vrouwen ziet stralen terwijl ze zelfstandig iets creëren.

Zoektocht naar een locatie en samenwerking met Einstein Rising

Het vinden van een betaalbare locatie voor Malaika's naaiproject was echter geen eenvoudige opgave. Gelukkig bracht de Belgische NGO "Ondernemers voor Ondernemers" (Ovo) ons in contact met Einstein Rising. Een Oegandese incubator voor start-up bedrijven in Kampala, die dezelfde passie en waarden als ons heeft. Deze samenwerking is van onschatbare waarde voor het project.

 

Skills4Change: oprichting en voortgang

In mei 2022 werd uiteindelijk 'Skills4Change' opgericht. Voor het project werken we samen met een bekwame lokale leerkracht die het werk voortzet in lijn met Malaika's filosofie als we zelf in België zijn. Tijdens ons bezoek in september 2022 zagen we dat de eerste groep studenten de zes maanden durende opleiding had afgerond en dat een tweede groep in januari 2023 startte.

De strijd tegen menstruatie-armoede en onze toekomst

Een belangrijk doel in 2023 is de strijd tegen menstruatie-armoede. Ongeveer 60% van de schoolgaande meisjes in Oeganda blijft thuis tijdens hun menstruatie, omdat maandverbanden te duur zijn. In samenwerking met Einstein Rising krijgen vrouwen die de opleiding hebben voltooid en interesse hebben in vast werk de kans om herbruikbare luierbroekjes en maandverband te maken. Dit helpt hen om een waardig inkomen te verdienen.

 

In 2024 zal het project zich richten op incontinentiemateriaal op dezelfde manier als maandverband. Dit zal nieuwe uitdagingen met zich meebrengen, waaronder het aanspreken van een ander lokaal publiek. 

Skills4Change werkt rond deze Social Development Goals: