Plan4Change

Op weg naar verantwoord ouderschap

Met de steun van HelpingNet en onze lokale partner Einstein Rising organiseren we verantwoord-ouderschap sessies in scholen en gemeenschappen in Oeganda om het schrijnende probleem van tienerzwangerschappen aan te pakken.

We ondersteunen verpleegkundigen, bieden gratis voorbehoedsmiddelen, en maken gebruik van expertise van het Centrum Volle Maan. Ons doel gaat verder dan voorlichting; we streven naar gelijkheid en respect tussen mannen en vrouwen.

Samen kunnen we het leven van jonge vrouwen in Oeganda positief beïnvloeden en bijdragen aan een betere toekomst.

"Familie planning is een moeilijk item maar oh zo belangrijk! Door familieplanning toe te passen werk je structureel aan de armoede!
Elk kind zonder toekomst dat niet geboren wordt, geeft meer kansen aan zijn broertjes en zusjes en helpt uiteindelijk een heel gezin, een hele gemeenschap!
Marijke, je bent een fantastische vrouw!
Hou je werk nog jaren vol en wees fier op alles wat je tot hiertoe al bereikt hebt."

Griet Verachtert

HelpingNet

 

"Due to the well disseminated information, participants that originally shunned from use of Birth Control interventions experienced a change of mindset.
One of the parents who was for long thought to be indifferent about family planning issues, actually thought to be obstinate and against family planning, recently asked to be referred to a good clinic where she can access family planning services so as to plan her family better. The said mother, as she already has 6 children."

Directeur

Imani School Kampala

Meer info over het project

Ongeplande zwangerschappen in Oeganda

In Afrikaanse landen worden jaarlijks honderdduizenden jonge meisjes ongewild en veel te jong zwanger. Unicef schat dit aantal op zo'n 400.000 per jaar.

Dit probleem ontstaat voornamelijk door sterke culturele tradities. In Oeganda hebben mannen meestal de laatste stem in beslissingen over gezinsplanning. Hierdoor zien we vaak grote gezinnen waarin vrouwen weinig te zeggen hebben over hun eigen leven. Bovendien verlaten mannen vaak hun partners wanneer er een kind met een beperking wordt geboren, omdat ze geloven dat het niet hun kind kan zijn. Helaas zijn er ook veel gevallen van seksueel geweld door jonge mannen tegenover meisjes. Al deze patronen, die voortkomen uit ongelijkheid tussen geslachten en diepgewortelde culturele overtuigingen, dragen bij aan het hoge aantal ongeplande (tiener)zwangerschappen.

Verantwoord ouderschap

Malaika zet zich actief in om dit probleem aan te pakken. Met de steun van HelpingNet en in samenwerking met onze lokale partner Einstein Rising, organiseren we sessies rond verantwoord ouderschap in scholen en gemeenschappen in en rond Kampala.

Deze sessies worden geleid door verpleegkundigen die door ons worden gesponsord. We zorgen voor hun transport en gaan gezamenlijk op zoek naar oplossingen, zoals het verstrekken van gratis voorbehoedsmiddelen en foliumzuur. De organisatie en de opvolging van deze sessies is in handen van Einstein Rising.

Voor deze sessies maken de verpleegkundigen gebruik van de Cultuursensitieve anticonceptie voorlichtingskoffer van het Expertise centrum, Volle Maan.

 

Onze impact en de toekomst

Jonge vrouwen die de opleiding volgden staan zelfverzekerder in het leven en weten wat ze willen. Nu ligt de uitdaging in het vinden van een partner die ook in een gelijkwaardig partnerschap gelooft.

Met de steun van scholen zoals de Imani Academie in Kabumbi, die mede dankzij Ondernemers voor Ondernemers gebouwd werd, kunnen we wekelijkse Verantwoord Ouderschap sessies aanbieden aan leerlingen en hun ouders. Dit toont aan dat er bereidheid is om het gesprek aan te gaan en verandering te omarmen.

We hebben al verzoeken ontvangen om dit programma uit te breiden naar andere locaties, daarvoor hebben we extra fondsen nodig. Uw steun is dus van onschatbare waarde en maakt een verschil in de levens van vele jonge meisjes en vrouwen.

Plan4Change werkt rond deze Social Development Goals: