Purify4Change

Toegang tot drinkbaar water een basisrecht, of niet?

Er is een groot tekort aan veilig, drinkbaar water in Oeganda. De meeste mensen in slopenwijken drinken uit sterk vervuilde waterlopen en bronnen. Ook kraantjeswater, dat slechts voor een klein deel mensen beschikbaar is, is onveilig. Water dat gebruikt wordt als drinkwater moet dus om veiligheidsredenen gekookt worden voor gebruik. Deze sterilisatie heeft niet alleen een enorme impact op het budget, maar ook op het milieu. Aangezien de meeste mensen nog koken op houtvuur en houtskool.

Gelukkig zijn er keramische waterfilters van een lokaal bedrijf genaamd Spouts of Water. Om dit project een duurzaam karakter te geven, schenken we deze Purifaaya filters aan lokale families die in ruil hiervoor in een spaarplan stappen voor nieuwe filters. Hierdoor krijgen mensen toegang tot schoon drinkwater, wat hun gezondheid verbetert en kosten bespaart.

"Thank you so very much for the donation of the Purifaaya waterfilters. You have no idea how many lives you are changing, we are very grateful."

Directrice

Malaika daycare nursery and primary school Kansanga

"In March 2022, Malaika4WC, prov

ided Imani academy with 3 water purifiers to ensure access to clean safe water for the children, this has greatly reduced the occurrence of water borne diseases among the pupils, in return improving the attendance of the children in class; as fewer children miss school due to illnesses."

Directeur

Imani Academy

Van bronwater naar drinkwater

De Purifaaya-filters van Spouts of Water bestaan uit een plastic emmer waarin een keramische pot met microscopisch kleine gaatjes zit. Voor slechts 30 euro kan een gezin van 5 personen 4 jaar lang schoon drinkwater krijgen met dit systeem. Bovendien heeft Spouts of Water ook verschillende modellen voor grotere gezinnen en scholen.

Meer info over dit project

Waterproblemen in Oeganda: Een acute noodzaak

In Oeganda is er een schrijnend gebrek aan veilig drinkwater. In sloppenwijken, waar de meerderheid van de bevolking woont, drinken de mensen water dat ze vinden in sterk vervuilde waterlopen en bronnen. De voornaamste oorzaak van deze vervuiling zijn de ongecontroleerde vuilnisbelten, waar afval en plastic samen worden verbrand. De verbrandingsresten, gecombineerd met menselijke en dierlijke uitwerpselen, komen samen in deze waterwegen en veroorzaken jaarlijks steeds meer verontreiniging. Al onze watermonsters bevatten sporen van schadelijke chemicaliën en ziekteverwekkende bacteriën. 

 

Beperkte toegang tot veilig drinkwater

Slechts een klein percentage van de bevolking heeft toegang tot leidingwater, en zelfs dit is niet altijd veilig. Water dat wordt gebruikt om te drinken, moet voor de veiligheid worden gekookt voordat het kan worden gedronken. Wetende dat veel mensen nog steeds op houtvuur en/of houtskool koken, heeft deze sterilisatie niet alleen een aanzienlijke impact op hun budget, maar ook op het milieu.

Praktische oplossing: Keramische waterfilters van Spouts of Water

Een meer haalbare oplossing vonden we bij Spouts of Water, een lokaal Ugandees bedrijf dat keramische waterfilters produceert. Deze filters bestaan uit een plastic emmer met daarin een keramische pot met microscopisch kleine openingen. Met dit systeem kunnen gezinnen van 5 personen, voor slechts 30 euro, vier jaar lang van drinkwater worden voorzien. Bovendien biedt Spouts of Water ook verschillende modellen voor grotere gezinnen en scholen aan.

 

Duurzaamheid en gemeenschapsbijdrage

Om dit project duurzaam te maken, schenken we deze Purifaaya filters aan lokale gezinnen die zich verbinden tot een spaarplan. Gedurende 4 jaar moeten ze jaarlijks 10 euro sparen, zodat ze na deze periode zelf een nieuwe kleifilter kunnen aanschaffen. Dit project heeft in de afgelopen jaren het leven van een grote groep mensen ingrijpend verbeterd. In 2020 hebben meer dan 100 gezinnen en 14 scholen via onze lokale partners Kapcdam en Einstein Rising hun eerste waterfilters ontvangen. Alleen al in 2022 heeft dit project meer dan 3000 mensen toegang gegeven tot drinkbaar water.

Gezondheid en milieuvoordelen

Dit project heeft niet alleen de gezondheid van gezinnen verbeterd, maar ook de overlevingskansen van kinderen onder de 5 jaar aanzienlijk vergroot. Bij juist gebruik van deze filters worden ziekteverwekkende bacteriën uit het water verwijderd, waardoor koken overbodig wordt. Dit heeft een aanzienlijke invloed op de dagelijkse kosten van gezinnen en op de milieubelasting van deze praktijken.

 

Voortdurende steun en uitdagingen

Het is moeilijk om een concreet budget aan dit project te koppelen, omdat we niet kunnen inschatten hoeveel gezinnen afhankelijk zijn van vervuild water uit waterlopen. De steun in de periode 2022-2023 kwam van de gemeente Temse, de provincies Oost-Vlaanderen, de lagere school Heilig Familie uit Sint Niklaas en enkele particuliere sponsors. Het bereik van dit project zal dus afhankelijk zijn van het budget dat elk jaar kan worden verzameld via subsidies en sponsoring, aangezien de vraag naar verbetering groot is.

Waar zijn we aanwezig met het purify4change project?

Purify4Change werkt rond deze Social Development Goals: